fbpx

Wat zijn vitamines en anti-oxidanten?

WLF_KN~2

Wat zijn vitamines en anti-oxidanten?

Je hebt vast vaak de term anti-oxidanten gehoord bij huidverzorging, of mooie verhalen over sterke kuren met vitamine A of C voor een jongere huid. Wat betekent dit nou eigenlijk? En werkt het echt?

Vitamine A, C en E hebben een aangetoonde werking

Vitamines zijn micro-nutriënten en hebben een belangrijke functie voor alle cellen van ons lichaam. Ook voor je huidcellen, de kleine fabriekjes die zorgen voor een goede celstofwisseling, vorming van nieuw weefsel, bouwstoffen leveren of een rol spelen bij de bloedstolling.

Specifiek voor de huid zijn er een aantal vitamines die een wetenschappelijk aangetoonde positieve werking hebben. Dit zijn vitamine A, C en E.

 

Vitamine A, retinol en pro-vitamine A. Wat is het verschil?

Vitamine A heet ook wel retinol en komt uit dierlijke bronnen (zuivel, eigeel, vis, orgaanvlees). Omdat Witlof een vegan huidverzorgingsmerk is, maken wij gebruik van de plantaardige variant, pro-vitamine A of ook wel bèta-caroteen genoemd. Deze vitamine wordt door je lichaam omgezet in vitamine A.

(Pro-) vitamine A werkt weefselvernieuwend, zorgt voor de aanmaak van nieuwe huidcellen en de bouwstoffen collageen en elastine. Hartstikke nuttig dus.

 

Pro-vitamine A is veilig.

Alleen, bij een teveel aan vitamine A kun je toxische hoeveelheden opbouwen in het lichaam, want het is niet in water oplosbaar en een teveel kun je niet uitplassen. Een te hoge vitamine A waarde kan schadelijk zijn voor je lever of bij een zwangerschap afwijkingen veroorzaken. Het mooie aan het plantaardige bèta-caroteen of pro-vitamine A is dat het lichaam stopt met het omzetten ervan naar vitamine A als er een teveel in het lichaam dreigt. Wel heb je veel meer bèta-caroteen nodig dan vitamine A voor hetzelfde effect (maar wij eten dan liever extra wortels).

 

Vitamine C is een sterke anti-oxidant

Vitamine C is hele sterke anti-oxidant (daar gaan we zo verder op in). Het beschermt de huid tegen veroudering, is een bouwstof voor het maken van collageen en beschermt ook tegen hyperpigmentatie, doordat vitamine C de klontering van melaninecellen in de huid tegengaat.

Vitamine C kunnen we niet zelf aanmaken en zullen we uit onze voeding moeten halen. Heel interessant zijn de lijstjes met soorten groenten en fruit en welke hoeveelheden vitamine C ze bevatten. Rozenbottels bijvoorbeeld, bevatten 25 (!) keer zoveel vitamine C als sinaasappels. Rozenbottelzaadolie is dan ook bomvol vitamine C – en bèta-caroteen – en daarmee een superingrediënt voor je huid.

 

Er zijn verschillende vormen waarin vitamine C in huidverzorging wordt gebruikt; L-ascorbinezuur is de meest voorkomende, maar je kunt ze allemaal herkennen door het woord ‘ascorb’ in een van de namen.

 

Vitamine C. Pas op met de concentratie!

Wel is het oppassen met hoge concentraties vitamine C die direct op de huid worden gebruikt. Dit kan irritaties, roodheid en allergische reacties geven. Een teveel op je huid is daarom niet verstandig. Sterker nog, de juiste vorm van vitamine C werkt juist ontstekingsremmend en kalmerend op de huid. Heb je last van een product met vitamine C, probeer dan eens een andere variant vitamine C op je huid. Hetzelfde geldt voor vitamine A, bij een te hoge concentratie op de huid kan er schilfering en irritatie of een allergische reactie ontstaan. Ook moet je bij beide vitamines uitkijken met direct zonlicht.

 

Vitamine E

Vitamine E (tocopherol en tocotriënol) is net als vitamine C een sterke anti-oxidant. Het verlengt de levensduur van een huidcel en werkt weefselversterkend. Ook zorgt het voor opname van zuurstof en werkt het herstellend op littekenweefsel. Er zijn vier soorten in het spectrum (alpha/beta/gamma/delta) en het liefst heb je ze alle vier en van een oorspronkelijke, natuurlijke bron, want de natuurlijke variant werkt stukken effectiever. In dat geval staat er een letter ‘d-’ voor de woorden ‘alpha, beta, gamma, delta-tocopherol’.

De natuurlijke, full spectrum variant van tocopherol hebben we toegevoegd aan de producten van Witlof en tocotriënol zit bijvoorbeeld in druivenpitolie die we gebruiken in onze Cleansing Milk.

 

Wat zijn anti-oxidanten?

In het lichaam komen vrije radicalen voor, stoffen die cellen ‘aanvallen’ en een proces van oxidatie (ook wel bederf, veroudering of rotting) in gang zetten. Dit zijn bijvoorbeeld UV-stralen, luchtvervuiling of slechte voeding, maar bijvoorbeeld ook stress kan zorgen voor vrije radicalen in de huid. Om ervoor te zorgen dat deze vrije radicalen geen celdodend werk doen, kun je het oxidatieproces stoppen door de cellen te beschermen. Dat beschermen doe je door de vrije radicalen te neutraliseren met anti-oxidanten. Deze stoffen komen voor in groene thee, seleen, zink of vitamine E.

 

De vitamines en anti-oxidanten in Witlof Skincare

Alle producten van Witlof bevatten vitamines en anti-oxidanten. En omdat we altijd de plantaardige variant gebruiken, hoef je je geen zorgen te maken over eventuele schadelijke effecten. Tegelijkertijd hebben we er zoveel ingestopt, dat het wel degelijk effect heeft!

Zo vind je vitamine A en C in onze Facial Cream, Mousse, Milk en Oil Serum. En de Pure Argan Oil zit boordevol vitamine E.

Heb je vragen over dosering of welke vitamine of anti-oxidanten je het beste kan gebruiken? Mail ons dan via hello@witlofskincare.com.

 

 

 

10% korting op je eerste aankoop? Schrijf je in!

Wij houden ook niet van al die e-mails, geloof ons. Daarom sturen we je alleen een nieuwsbrief als iets écht de moeite waard is. Zoals leuke kortingen of nuttige natural skincare tips.

    Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens en wil regelmatig op de hoogte gehouden worden van Witlof Skincare nieuws