fbpx

Voor 22 uur besteld, zelfde werkdag verzonden! Gratis verzending vanaf €40. Gratis huidconsult? Boek hier.

Witlof logo

Parfum in skincare

11 oktober 2021 | Blog | 0 Reacties

Bij de stoffen in huidverzorging die je beter kan vermijden, wordt parfum niet altijd meteen genoemd. Terwijl synthetische parfums de nummer 1 veroorzaker zijn van allergische huidreacties en ruim een op de vier volwassenen een huidallergie heeft.

Een (contact)allergie van de huid wordt veroorzaakt door het blootstellen van de huid aan een allergiserende stof. Bij voldoende vaak in contact komen met een bepaalde hoeveelheid van deze stof, kan je huid van het een op het andere moment een allergische reactie geven. Deze allergie is vervolgens chronisch en de huid kan voortaan niets meer verdragen wat deze stof bevat. Het voorkomen van een parfumallergie is dus heel belangrijk.

 

Parfum in je huid

Parfumresten blijven achter in de opperste huidlagen. Als je elke dag producten op je huid smeert die parfum bevatten, zit je huid dus vol met resten van deze stoffen. Het vervelende van deze stoffen is dat ze, naast de kans op een contactallergie, vaak fototoxisch zijn. Dat betekent dat ze reageren onder de invloed van (zon)licht en de huid gaat ontsteken. Je kent vast wel de zomertip om niet met parfum op in de zon te gaan zitten, omdat het donkere vlekken geeft. Parfums kunnen zo (hyper)pigmentatie in de hand werken. Maar ook bultjes, jeuk en pijn kan een reactie zijn van parfums in de zon. Een fototoxische reactie is niet altijd zo uitgesproken dat ze duidelijk zichtbaar is op de huid, maar leidt altijd tot huidschade en huidveroudering.

 

Waar wordt het van gemaakt?

Parfum wordt gemaakt van natuurlijke en/of synthetische geurstoffen. De natuurlijke geurstoffen worden uit plantaardige bronnen gehaald en zijn veel kostbaarder dan synthetische. Deze zijn van petrochemische afkomst en worden gemaakt in een fabriek. Synthetische geuren kunnen zeer schadelijke stoffen bevatten zoals nitrobenzene, benzaldehyde of phenol.

Zowel natuurlijke als synthetische geurstoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken. Etherische oliën bevatten ook allergenen, alleen is de kans op een reactie veel lager. Helemaal als de oliën van een zuivere (biologische) kwaliteit zijn. In sommige gevallen hebben ze zo’n sterk therapeutisch effect op de huid, dat dat belangrijker is dan het risico op een allergische reactie.

 

Check de ingredientlijst

Parfum – ook wel genaamd ‘fragrance’ of ‘perfume’ –  is helaas niet goed terug te vinden op de ingrediëntenlijst van een product. Om het geheim van de geur te bewaren volstaat enkel ‘parfum’, waardoor je ook niet weet of die natuurlijk of synthetisch is. Twijfel je? Vraag het de fabrikant van het product en hij zal je altijd antwoord kunnen geven. Als je een tijdje geen (synthetisch) geparfumeerde producten meer gebruikt, zul je echter vrij snel kunnen ruiken of iets is geparfumeerd of niet. Je beleeft de geur dan zo sterk dat je die meestal te heftig en niet zo lekker meer vindt.

 

Witlof gebruikt essentiele oliën

In Witlof Skincare worden geen synthetische geurstoffen gebruikt, maar essentiële oliën van biologische kwaliteit en natuurlijke bloemenwaters voor de geur.

 

Onze andere producten zijn zonder toegevoegde geur en ruiken simpelweg naar de ingrediënten die erin zitten, zoals rozenbottelzaad- of hazelnootolie.

Meer weten?

Wil je meer weten over parfums in huidverzorging, of een uitgebreide lijst van inci–namen van specifieke allergenen? Mail dan naar hello@witlofskincare.com voor persoonlijk advies en informatie die op jouw huid van toepassing is.

Read more…

 

Natuurlijke zonnefilters : zinkoxide

Natuurlijke zonnefilters : zinkoxide

Het is bijna tijd voor zon, zee en strand. Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je gezonde natural skin, is het belangrijk om regelmatig in te smeren met een natuurlijke zonbeschermingscrème. Maar wat is natuurlijke zonbescherming nou eigenlijk? En wat zijn de...

Doe de Witlof Huid detox

Doe de Witlof Huid detox

Je huid is verslaafd. Misschien heb je soms dat je huid trekkerig aanvoelt, bijvoorbeeld na het douchen. Of wordt je huid heel droog als je even niets opsmeert. Dan is het hoog tijd voor een ‘reset van je huid’ oftewel een huiddetox! Er zijn stoffen in...