fbpx

Conserveringsmiddelen

goede blog foto

Houden conserveringsmiddelen verzorgingsproducten langer houdbaar?

Om ervoor te zorgen dat je crème niet gaat schimmelen, of (verkeerde) bacteriën geen kans krijgen om zich te vermenigvuldigen in je lotion, worden er conserveringsmiddelen toegevoegd aan huidverzorgingsproducten.

Parabenen

Van oudsher zijn vooral parabenen stoffen die een crème tot in lengte van dagen ‘goed’ kunnen houden. De laatste jaren is er steeds meer discussie ontstaan over het gebruik van parabenen in voeding en cosmetica, omdat onderzoek heeft aangetoond dat het Endocrine Disruptive Chemicals (EDC) zijn, die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Hormoonverstorende werking

Parabenen, die er in vier verschillende vormen zijn (ethyl-, methyl-, butyl- en propylparabeen), zijn pseudo-hormonen, of ook wel xeno-oestrogenen. Ze lijken dus op het vrouwelijke hormoon oestrogeen en komen via de huid in je bloedbaan terecht.

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan waarbij het gevaar van parabenen op de gezondheid is aangetoond. Ook is er discussie tussen toxicologen en endocrinologen. Sommigen beweren dat het om zulke kleine hoeveelheiden parabenen gaat, dat ons lichaam dat makkelijk kan verwerken. Anderen geven aan dat zelfs de kleinste hoeveelheden al een negatieve invloed hebben op de hormoonbalans, het lichaam en de gezondheid in het algemeen, of bijvoorbeeld bij ongeboren kinderen in de baarmoeder.

Hoe kan je parabenen herkennen?

Vaak helemaal onderaan het ingrediëntenlijstje op de verpakking van je product zie je een of meer van de vier parabenen genoemd staan. Ethylparaben, methylparaben, butylparaben en/of propylparaben staat er dan genoemd op de lijst.

Phenoxyethanol op de zwarte lijst

Een andere conserverende stof die veel wordt gebruikt in plaats van parabenen is phenoxyethanol. Het wordt veel in semi-natuurlijke huidverzorgingsproducten gebruikt, maar is een stof waar mensen steeds sneller een allergische reactie op ontwikkelen. De toegestane hoeveelheid phenoxyethanol is daarom door de jaren heen telkens naar beneden bijgesteld. Certificerende instanties voor natuurcosmetica zoals Ecocert en Soil Association hebben phenoxyethanol zelfs op hun zwarte lijst gezet.

Schoon alternatief

Het mooie is, er zijn alternatieven voor schadelijke conserveringsmiddelen. Witlof gebruikt de veilige, natuurlijke stoffen benzyl alcohol, dehydoracetic acid, potassium sorbate en citroenzuur, naast de hoge concentraties anti-oxidanten, zoals uit vitamine C. Ook helpen onze luchtdichte verpakkingen ook mee om de producten in goede conditie te houden. Helemaal natuurlijk en helemaal veilig.


10% korting op je eerste aankoop? Schrijf je in!

Wij houden ook niet van al die e-mails, geloof ons. Daarom sturen we je alleen een nieuwsbrief als iets écht de moeite waard is. Zoals leuke kortingen of nuttige natural skincare tips.

    Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens en wil regelmatig op de hoogte gehouden worden van Witlof Skincare nieuws