fbpx

Alcohol in skincare

Er zijn verschillende typen alcohol die in gezichtsverzorging worden gebruikt. Daar is vaak verwarring over, omdat de ene soort alcohol niet te vergelijken is met de andere en de stelling ‘alcohol is slecht voor de huid’ niet per definitie waar is.

alcohol in skincare

De twee soorten alcohol die gebruikt worden in skincare kun je het makkelijkst omschrijven als ‘hard’

en ‘zacht’. En, je raad het al, harde alcohol vindt je huid niet fijn en kun je het beste vermijden.

Harde alcohol

Harde alcohol lost het vettige beschermlaagje van je huid op waardoor je huid uitdroogt en gevoelig wordt. Dit type alcohol kun je herkennen op de ingrediëntenlijst onder de volgende namen:

 • alcohol denat. (gedenatureerde alcohol – zeer uitdrogend)
 • ethanol
 • methanol
 • isopropyl
 • ethyl alcohol
 • SD alcohol
 • benzyl alcohol

Benzyl alcohol heeft wat nuancering nodig. Dit ingrediënt wordt vaak als conservering of oplossing gebruikt voor plantaardige extracten die weer worden gebruikt in natuurlijke gezichtsverzorging. Dit zijn minieme hoeveelheden die in die mate onschadelijk zijn en de huid niet uitdrogen in combinatie met de andere ingrediënten. Als het een product betreft dat wordt afgespoeld en de hoeveelheid ligt onder de 0,01%, hoeft het zelfs niet op de verpakking vermeld te worden. Er zijn dus ook producten waar benzyl alcohol wel in zit, maar waarbij het niet op de verpakking staat. Witlof Skincare vindt transparantie belangrijk en geeft daarom alle ingrediënten aan op de verpakking, ook als het niet noodzakelijk is.

Zachte alcohol

Zachte, of ‘vette’ alcohol heeft juist een verzorgende werking in skincare, omdat het ervoor zorgt dat je huid beter vocht kan vasthouden en (planten)extracten beter door je huid opgenomen kunnen worden. Dit type alcohol kun je herkennen op de ingrediëntenlijst onder deze namen:

 • cetearyl alcohol
 • cetyl alcohol
 • behenyl alcohol
 • myristyl alcohol
 • stearyl alcohol

De alcohol die in Witlof producten zit is een combinatie van zachte alcohol en benzyl alcohol en wordt gebruikt voor het oplossen van bepaalde plantenextracten. Het zorgt ervoor dat de voedende extracten als vitamines en anti-oxidanten dieper in de huid opgenomen worden waar ze hun goede werk kunnen doen.

Plek op de ingrediëntenlijst

Je kunt ook beoordelen of de gebruikte (harde) alcohol uitdrogend werkt door te kijken naar de plek op de ingrediëntenlijst. Als het helemaal onderaan staat, zijn het zulke kleine hoeveelheden dat het geen nadelige effecten heeft. Maar, let op, dit geldt bijvoorbeeld weer niet voor hormoongelijkende stoffen als parabenen. Die kunnen in kleine hoeveelheden wel een effect hebben op je lichaam, daarom gaat deze check niet voor elk type ingrediënt op.

Wil je meer weten over ingrediënten in cosmetica en wat hun plek op de lijst je vertelt? Luister dan een keer naar onze Insta Live sessie over ingrediënten, “Weet wat je Smeert” op elke eerste maandag van de maand, vanaf Augustus.

Cheers!

Ook interessant:

10% korting op je eerste aankoop? Schrijf je in!

Wij houden ook niet van al die e-mails, geloof ons. Daarom sturen we je alleen een nieuwsbrief als iets écht de moeite waard is. Zoals leuke kortingen of nuttige natural skincare tips.

  Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens en wil regelmatig op de hoogte gehouden worden van Witlof Skincare nieuws